Torba yasa kapsamında yapılan iki değişik ile belediyeden alacaklı olan kişi ya da şirketlerin önüne bir engel daha çıkıyor.
Belediye Kanunu’nun 15. Maddesi’nde yapılan düzenlemeye göre belediyelere haciz kararı uygulanmadan önce borç miktarı değerinde mal beyanında bulunulması istenecek. Ancak belediye 10 gün içinde beyanda bulunmaz ise yapılacak haciz işlemi alacak miktarını hiçbir şekilde geçemeyecek. Aynı zamanda borçlu belediye haczedilecek malın, kamu hizmetini aksatacağını belirtirse o mallara da haciz işlemi uygulanamayacak. Böylece belediyeden alacaklı kişi ve şirketlerin alacaklarını tahsil etme yolu daha da daralıyor.
“Belediyeler güçlü konuma getirildi”
Diğer bir düzenleme de Belediye Kanunu’nun 73. maddesinde yapıldı. Belediyelerden yüksek meblağ alacağı olan kişi ya da şirketler öncelikle belediyelerin gayrimenkulleri üzerine haciz koyduruyordu. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında belediye mülkiyetine geçen gayrimenkullerde artış olması bekleniyor. Ancak yapılan düzenleme ile kentsel dönüşüm kapsamında belediye mülkiyetine geçen gayrimenkuller hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Düzenlemeyi değerlendiren Avukat Cevat Kazma, belediyelerden alacaklı olanların paralarını tahsil etmesinin bütünüyle belediyenin inisiyatifine bırakıldığının altını çizdi.
“İcra hukukunun amacı; devletin cebri icra gücü ile hak sahiplerine haklarının verilmesidir. Bu düzenleme ile belediyeler güçlü konuma getirilirken, alacaklılar güçsüz konuma düşürülmektedir” diyen Cevat Kazma’ya göre bu değişiklik yüksek miktardaki alacakların tahsil edilmesini ciddi anlamda güçleştirecek.
Düzenlemenin hukuken kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirten Kazma, “İdare ve icra hukuku açısından, belediyenin kamunun kullanımına tahsis edilmeyen, özel mülkiyete tabi mallarının tümü haczedilebilir. Bu düzenleme anayasaya, idare hukukuna ve cebri icranın amacına aykırıdır” diye konuştu.