İstanbul’da 100 bine yakın emlakçının kayıtdışı çalışma yürüttüğü kaydediliyor.
İstanbul Emlak Komisyoncuları, kayıt dışı emlakçının arttığı İstanbul’da kayıtdışının önlenmesi için kendilerine yetki verilmesini istiyor. Konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na değerlendirme yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kendilerine yetki verilmesi halinde bir yıl içinde kayıtdışına çözüm bulacaklarını savunuyor.
Ülke ekonomisinin dinamosu olan inşaat sektörünün, ekonominin yüzde 40’ını oluşturmaya başlamasıyla birlikte emlak komisyonculuğu alanının da bu çarkın dönmesinde önemli rol üstlendiğini belirten Aşa, bunun düzensiz bir ortamı da beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.
Sektörün başıboş kalmasıyla kayıtdışının da arttığını dile getiren Aşa, emlakçılığın kapıcı, bakkal, manav, kasap, kırtasiyeci gibi herkesin ikinci mesleği haline geldiğini ve tüketiciler bu durum karşısında mağdur olduğunu söyledi.
İnşaat sektörü ve emlak komisyonculuğunun yasal bir çerçeveye sahip olmadığına dikkat çeken Aşa, emlak komisyonculuğunu düzenleyen bir yasaya acil ihtiyaç duyduklarının altını çizdi ve “Her iki iş kolu da sektörlerini ilgilendiren bir yasadan muaf durumdadır. Bu kadar başıboş bırakılan başka bir sektör yok. Bunun ceremesini en çok biz emlak komisyoncuları çekiyoruz. Devlet de kayıt dışı nedeniyle zarara uğruyor. Bu zarar milyonları buluyor” dedi.
Emlak komisyonculuğu için bir tasarı üzerinde çalıştıklarını belirten Aşa, emlakçı esnaf odalarını bir araya getiren bir girişime öncülük yaptıklarının altını çizdi ve İstanbul Ticaret Odası temsilcileri de dahil olmak üzere yasaya katkı sunmak isteyen oda sayısının sürekli arttığını söyledi.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün denetim ekibine sahip olmadığını vurgulayan Aşa, denetim yetkisinin esnaf odalarına verilmesini istedi ve “Yetki verildiği takdirde İstanbul’da sektörü 1 sene içinde düzeltiriz” dedi. İstanbul’da emlakçılık sektöründe kayıt dışının önüne geçmek için üyelerine yönelik yeni bir hizmet vereceklerini belirten Aşa, yakın bir zamanda oda üyelerinin işlerinin büyük bir kısmını internet üzerinden halledebileceği bir sistemi hayata geçireceklerini söyledi.