Tatil zamanı birçok seçenek arasında karar vermeye çalışırız. Tatilimizi bir otelde mi, ya da yazlıkta mı geçirsek diye.
Hatta devremülk de seçenekler arasında yer alır. Peki tatil beldelerinin en çok tercih edilen yapılardan birisi olan devremülk hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz? Ne demek olduğunu ve ne tür haklarımız olduğunu biliyor muyuz? Bu sorulara hayır cevabını verenler için devremülkün ne demek olduğunu araştırdık. Devremülk; tatil, sağlık,dinlenme,kaplıca vs. gibi maksatlarla hazırlanmış olan müstakil bir dairenin bağımsız bölümünün mülkiyetine belirli bir tarih için sahip olmaktır. Ya da kısaca şöyle açıklamak da mümkündür: Yılın belli günlerinde kişiye ait olan gayrimenkullere verilen genel addır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 57. Maddesinde ise devremülkün ne demek olduğuyla ilgili şu ifadeler yer alır: “Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabilir. Bu hakka devre mülk hakkı denir.”
Devremülkün nedir sorusunu açıkladıktan sonra diğer önemli bir soruya da cevap vermek gerekir. Devremülk satın alırken nelere dikkat etmek gerekir ve devremülk satın alan kişiler hangi tür haklara sahiptir? Sonrasında sıkıntı yaşamak istemeyenler için göz önünde bulundurulması gerekenönemli hususları da şöyle sıralayabiliriz:
• Devremülk kısaca; belirlenmiş tarihlerde, müstakil bir dairenin mülkiyetine sahip olmaktır.
• Devremülk hakkı ancak mesken nitelikli kat mülkiyetine veya kat irtifakına çevrilmiş veyahut müstakil yapılarda kurulabilir.
• Aksi resmi senetle kararlaştırılmadıkça devre mülk hakkının bağlı olduğu pay,devrelerin sayı ve süreleri esas alınarak eşit bir biçimde belirlenir.
• Ana taşınmaz mal ile bağımsız bölümlerin ve müstakil yapıların tapu kütüklerinin beyanlar hanesine bağımsız bölüm veya yapı üzerinde devremülk hakkı kurulduğu işaret edilir. Düzenlenecek tapu senedinde de bu hususbelirtilir.
• Devremülk hakkının yılın belirli dönemlerine ayrılması ve 15 günden daha az süreli olmamalıdır.
• Bir yıl içindeki devrelerin tamamı tapu sicilinde gösterilmelidir.
• Üzerinde devre mülk hakkı kurulacak yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasında dönem süresi devir ve teslimi ile istifade şekil ve usulleri, yöneticilerin seçimi ile hak ve sorumlulukları büyük onarım için ayrılacak dönem, bakım masrafları gibi hususlar devre mülk sözleşmesinde belirlenir. Bu hususları içeren ve bütün hak sahiplerince imzalanan devre mülk sözleşmesiresmi senede eklenir ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde gösterilir.
• Tapulu yapılar olduğu için satma, devretme, kiraya verme, bir yakınınızı gönderme ve miras bırakma gibi tapunun sağladığı tüm haklar mevcuttur.