Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

Eskişehir konut fazlası SOS veriyor

Güncellenme: 2014-10-15 Kategori: Haberler

default

Türkiye’de nitelikli konuta ihtiyaç artarken, Eskişehir’de konut enflasyonu yaşandığı kaydedildi.

Milliyet gazetesinde yer alan haberde, kentte 15 yılda yapılması gereken konut sayısının 10 yılda yapıldığının altı çiziliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Eren, Eskişehir’de konut stoğunun 4 binin üzerine çıktığını belirtirken, kentte konut enflasyonu yaşandığını söylüyor.
İnşaat sektörünün ciddi bir daralma ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerken, konut satışının durma noktasına geldiğine vurgu yapıyor.

Son birkaç ayda arz edilen ve henüz satışı yapılamayan yeni konut sayısının 4 bini geçtiğini belirten Eren, konut satışında 2013’ge göre önemli bir gerilemenin yaşandığı üzerinde duruyor ve “Satışa arz edilen yeni konut stokunun erime sürecinin bir hayli uzadığını görüyoruz” diyor.

Eskişehir’de çok kısa süre içinde çok fazla konut yapılmasının satış durgunluğunun temel sebebi olduğu tespitlerini dile getiren Mehmet Eren, 15 yılda yapılması gereken konutların 10 yıl içinde yapıldığını söylerken, bunda bankaların düşük kredi faizlerinin de etkili olduğuna işaret ediyor: “Son 1 yılda devletin kredilerle ilgili çıkardığı yasa nedeniyle insanlar rahat kredi kullanamıyor artık. Dolayısıyla konut satışları azaldı. Yapılan konutlar önceleri kısa sürede satılırken şimdi uzun vadeye yayıldı. Daha önce ‘sat-yap’ vardı, şimdi bu ‘yap-sat’a döndü. Alıcılar artık binalar bitmeden, şekillendiğini görmeden alım yapmıyor. Kısacası ciddi enflasyon oluşmuş durumda. Bu darboğazdan ancak bir hükümet politikasıyla çıkılır.”

İnşaat sektörünün yeniden normal pozisyona geçebilmesi için belediyelerin imar yönetmeliğinde değişikliğe gitmesi gerektiğine vurgu yapan Eren, Eskişehir’de 6-8 katlı binalar yerine, yeşil alan oranı arttırılarak güvenli çok yüksek katlı binalara izin verilmesi gerektiğini söyledi.