Facebook hesabınızla EmlakYatirimRehberi.com’a giriş yapabilirsiniz.

Kişisel bilgileriniz (kullanıcı adı, e-posta adresi ve doğum tarihi) hesabınızın yaratılması için Facebook tarafından kullanılacaktır.

Facebook ile giriş yapın

Güncel kalın

E-posta adresinizi giriniz

E-posta adresiniz üçüncü kişiler ile paylaşılmayacaktır. İstediğiniz zaman ayrılabilirsiniz.

Gayrimenkul sektöründeki objektif rehberiniz. Üye ol

Haberler

Evini Müteahhide Vermek İsteyenler İçin Altın Öneriler

Güncellenme: 2014-12-05 Kategori: Haberler

default

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Evrenol Architects ortaklarından Mimar Burak Karaca da evini müteahhide vermek isteyen vatandaşı karşılaşabileceği aksiliklerle ilgili uyarıyor ve dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalara ışık tutuyor. Burak Karaca, öncelikle herhangi bir yüklenici ile görüşmeden önce belediyeden imar durum belgesinin alınıp durum tespiti yapılmasında büyük fayda olduğunu belirtiyor. Karaca, “Ayrıca yönetmeliklerde sık sık değişiklik olması dolayısı ile imar durumunun erken alınması, olası değişikliklerin olumsuz yansımalarında avantaj sağlayabilir. Mimari projenin imar ve yangından korunma yönetmeliklerine uygun olması önemlidir. Yönetmeliklere aykırı konular sonradan yapılacak satışlarda büyük sıkıntılara sebep olabilir. Bundan kaçınmak için yüklenici ile yapılacak sözleşmede buna dikkat edilmeli, projede ve imalatta aykırılıklar takip edilmelidir” diyor.

Evini müteahhide vermek isteyen vatandaşın dikkat etmesi gereken diğer hususlar ise şöyle sıralanıyor;

  1. Yüklenicinin önceki iş deneyimlerini araştırmalı ve yaptıkları binaları gezmelisiniz.
  2. Binanızı yenilerken imar durumunuzun olup olmamasına göre birkaç farklı imar kanununa tabii olabilirsiniz.
  3. İki türlü teminat yöntemi var: Banka teminat mektubu ya da yüklenicinin sahip olduğu dairlere ipotek vermesi.
  4. Yükleniciden mutlaka iskan alması istenmelidir. Projenin imar kanunlarına uygun yapılması ve buna bağlı olarak iskan alınması çok önemli bir konu.
  5. Yüklenici ile yapılacak sözleşme öncesinde tapudan apartmanın projesi alınmalı ve her kat malikinin sahip olduğu metrekare, tam ve doğru olarak tespit edilmelidir.
  6. Kat malikleri kendi aralarında arsa payına ve net metrekaresine göre adil bir paylaşım yapmalı.
  7. Yüklenicinin paylaşım oranı semtlere göre farklılıklar göstermektedir.
  8. Kat malikleri arasında seçilecek malzemeler, asansör markası, ısıtma soğutma sistemleri gibi konulara hakim birisi yoksa, bu tip hususlarda sonradan problem yaşamamak için mutlaka bir danışmanla çalışılmalıdır.
  9. Mimari planlarda gerek değişen ve gelişen yangın yönetmeliği gerekse de statik hesaplar yüzünden zorunlu ve gerekli olarak küçülmeye gidilmektedir.
  10. Sözleşme ve idari konular için avukat desteği şarttır. Yine benzer şekilde yüklenici şirket bilgileri bankalardan, vergi dairelerinden araştırılmalıdır.