Uzun zamandır beklenen yeni Tüketici Kanunu nihayet yürürlüğe girdi.
Konut satışında devrim gibi düzenlemeler getiren kanunun ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da “Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik” yayımlarken, konut satışındaki sorunların tüketici lehine çözümü için adım atılmış oldu.
Yeni kanuna göre, inşaat firmaları ön ödemeli sözleşmeden en az bir gün önce müşteriye net ve anlaşılabilir bir ön bilgilendirme formu verecek. Maketten satışa inşaat ruhsatı şartı getiren kanuna göre müşteri sözleşmeden itibaren 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayabilecek. Ayrıca teslim süresine kadar da satış bedelinin yüzde 2’si kadar bir cezai şart ödeyerek satıştan vazgeçebilecek. İnşa edilen projenin teslim süresi 36 ayı aşamayacak ve ödemeler doğrudan firmaya değil, firma adına bankada açılacak bir hesaba yapılarak orada tutulacak. Firma bu parayı hakediş usulüne göre kullanabilecek.
Devrim niteliğindeki düzenlemeden tüketici oldukça memnun, peki ya sektör temsilcileri?
“Sektör kanunlaşan maddelere alışkın”
Ankaralı sektör temsilcileri, söz konusu kanunun Başkent tüketicisini çok da etkilemeyeceğini, çünkü Ankaralı inşaat firmalarının büyük çoğunluğunda kanuna uygun hareket edildiğini, uymayan “çürük elmaların” da kanun sayesinde ayrılacağını belirtiyor.
Başkent’te gayrimenkul yatırımlarına yön veren uzmanlardan Akça Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akça, Ankaralı konut alıcısının oldukça titiz olduğunu ifade ederek, “Aslında Başkent konut sektörü temsilcileri, kanunlaşan maddelere alışkın diyebiliriz. Çünkü büyük çoğunluğu bu maddeleri senelerdir zaten uyguluyor. Biz gayrimenkul uzmanları da tüketiciyi bu maddelere göre yönlendiriyoruz. Fakat elbette bizim sektörde “çürük elma” olarak tanımladığımız kişilerin ayrımı açısından yürürlüğe giren kanunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Başkentli konut alıcısı oldukça bilinçli”
Ankara’nın yeni cazibe merkezlerinden Batıkent Karacakaya’da inşa edilen Mebuskent’i hayata geçiren AYMOR Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Ayhan da yeni kanunun özellikle eğitim seviyesi düşük tüketicilerin zor duruma düşmesinin önüne geçeceğinin altını çizdi.
Ayhan, “Başkentli konut alıcısı oldukça bilinçli. Eğitimin yüksek olmasının da elbette bunda etkisi var. Söz konusu yasa özellikle isimsiz ve sektörün ismini kötüye çıkaran inşaat firmalarının aleyhine olacak. Çünkü eğitim düzeyi yükseldikçe dolandırıcılara karşı durma ihtimali de artıyor” ifadelerini kullandı.