Bankaların Yeni Tüketici Kanunu ile birlikte proje finansmanına temkinli yaklaşması, senetli konut alımı satımına yönlendiriyor. Ağustos ayında senetle konut alım oranının yüzde 66’ya yükselirken, uzmanlar, arada bankanın olmadığı konut alımlarında senetle yapılan satışlara dikkat edilmesi konusunda tüketicileri uyarıyor. Vatan gazetesinin haberine göre, senetli konut alım oranının yükselmesinin sektörde endişelere neden olurken, mağduriyetlerin yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapılıyor.
Konut satışının azaldığı dönemlerde inşaat firmalarının banka kredisi ve peşin satışlar dışında senetli satış gibi farklı kampanyalara yöneldiği belirtilirken; faiz yükünü üstlenmek istemeyen ya da geliştirici firmanın sunduğu daha imkanları tercih eden konut alıcılarının senetli satışı tercih edebildiği kaydediliyor.
Senetli satışın artışında Yeni Tüketici Kanunu’nun yanı sıra, konjonktürel gelişmelerin de etkili olduğunu işaret edilirken, senetli konut alımındaki risklere dikkat çekiliyor. İnşaat firmalarının faizlerin yüksek olduğu dönemlerde farklı bir seçenek olarak senetli satış yoluna gidebildiklerine işaret edilirken, her projede risk olacağı anlamını taşımadığı ifade ediliyor. Yeni Tüketici Kanunu’nda bankaların satış vaadi sözleşmesini görmeden kredi vermediklerini belirten uzmanlar, tüketicilerin konut alım seçenekleri içinde banka kredili seçeneğin de olmasına dikkat etmeleri gerektiğini, bunun projeye güvenebilecekleri anlamı taşıdığını ifade ediyorlar.
Nakit akışları iyi olmayan irili ufaklı konut üreticilerinden senetle ev almanın riskli olduğuna dikkat çekilirken, tüketicilerin mağdur olmaması için inşaat şirketini araştırması, ruhsatsız projelerden uzak durması gerektiği belirtiliyor.
Öte yandan bu riskin sadece tüketici için değil, senetli satış yapan inşaat firmaları için de risk taşıdığına dikkat çekiliyor. Firmaların, tüketicilerin ödeme yapılarını iyi analiz etmesi ve kötü kredi geçmişi olan tüketicilere senetli satış yapmaması gerektiği belirtiliyor.