Yabancı yatırımcı, Türkiye’de şirket satın alma veya sıfırdan yatırım yerine konut almayı tercih etti. 2014’ün ilk on ayında 9,8 milyar dolar sermaye gelirken bunun 3,5 milyar dolar gibi yüksek tutarını gayrimenkulün oluşturması dikkat çekti.
Zaman’dan Arif Bayraktar’ın haberine göre, ilk 10 ayda Türkiye’ye 9,8 milyar dolar net doğrudan yabancı yatırım geldi. Bunun yüzde 36’sına denk gelen 3,5 milyar dolarlık kısmı yabancıların ev gibi gayrimenkul alımlarından oluşuyor. Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım özellikle son aylarda ağırlıklı olarak ev satın alma gibi sebeplerden kaynaklanıyor. Ekim 2014’te ülkeye gelen 670 milyon dolarlık net doğrudan yabancı yatırımın yüzde 64’ü (410 milyon dolar) yabancıların ev alımı sayesinde oluştu. Ağustosta bu oran yüzde 66’ya ulaşmıştı. İlk 10 ayda ülkeye gelen net doğrudan yabancı sermayede artışı geçen yıl aynı döneme kıyasla 400 milyon dolar, gayrimenkul alım artışı ise 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uzmanlar, Türkiye’de yabancıların fabrika kurmaya ilgilerinin azaldığını, rakamların da kendilerini doğruladığını düşünüyor. Nitekim Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Ocak-Ekim 2014’te kayıtlı sermayesi 500 bin doları aşan 131 şirket kurulurken, bunun ancak 20’si imalat sanayiinde faaliyet göstereceğini beyan etti. Vergi uzmanı Yusuf Keleş’e göre Türkiye’ye gelen büyük sermayelerin de son dönemde para kazanıp çıkmak için sermaye ortaklığı olduğunu, uzun vadeli olmadığını ifade etti.
Gayrimenkul alan kişi sayısı 20 bine ulaştı
Öte yandan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de gayrimenkul edinen kişi sayısı ilk 10 ayda geçen yıla kıyasla 8 bin arttı ve 20 bine ulaştı. Edindikleri gayrimenkul alanı ise 2013’te 2,9 milyon metrekare iken, bu rakam 2014’te 5,2 milyon metrekareye ulaştı. Bunun yaklaşık 2 milyon metrekaresi 5 bin 81 Körfez ülkesi vatandaşı tarafından alındı. Eva Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Şirketi Başkanı Cansel Turgut Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre Körfez yatırımcısı daha çok İstanbul, Yalova, Sakarya, Bursa, Kocaeli ve Trabzon’da alım yaparken, Avrupalılar ise genellikle Akdeniz ve Ege’yi tercih etti. Bu potansiyeli gören 4 genç ise Realestatenews.com.tr adlı bir site kurduklarını açıkladı. Sitenin kurucu ortaklarından Ahmet Kasım Değerli, 2015’te site üzerinden 1 milyar dolarlık gayrimenkul satmayı planladıklarını belirterek, “Şu an için site üzerinden 20 markalı projenin hem tanıtımını hem de Türkiye gayrimenkul sektörünün haberlerini yayınlayarak ilgiyi daha da artıracağız” dedi.